Toți pensionarii trebuie să știe detaliile importante din noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă din ianuarie, dar din septembrie

de: Alexandru Puiu
08 12. 2023

După votul final din luna noiembrie a acestui an, noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial și, în curând, își va face simțite și efectele pentru pensionarii români. Schimbările sunt importante și, mai ales, se aliniază cu măsurile asumate de coaliția PSD – PNL prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dincolo de majorările la care visează toți pensionarii din România, noua lege a pensiilor introduce vârsta de pensionare la femei de 65 de ani, deși se va atinge acel prag treptat, până în 2035. Pe de altă parte, femeile se vor putea pensiona anticipat fără penalități în funcție de numărul de copii pe care îl au, jumătate de an în minus pentru fiecare dintre ei crescut până la 16 ani.

Citește și: Pensii majorate și cu 70%, confirmate de Casa de Pensii. Cine vor fi privilegiații în 2024, românii care au de câștigat mai mult

Ce spune noua lege a pensiilor

La bază, în teorie, conform declarațiilor făcute în presă, Legea 360/2023, apărută luni în Monitorul Oficial, vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem. În practică, pensiile speciale care crează cea mai mare discrepanță nu sunt atinse în niciun fel de modificări legislative.

Ca referință, în cazul românilor contribuabili, pensia medie se apropie de 2.000 de lei, în cazul a aproximativ 5000 de magistrați, pensia medie depășește 20.000 de lei. Chiar și așa, în nota de fundamentare a actului normativ se menționează că  “sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”.

Deși unele prevederi ale noii legi se aplică de la 1 ianuarie 2024, cele mai multe vor fi resimțite de pensionari începând cu 1 septembrie 2024. De exemplu, cei care doresc să rămână în activitate până la 70 de ani, o pot face de la 1 ianuarie. Majorarea punctului de pensie se aplică și ea de la 1 ianuarie 2024, la fel ca introducerea posibilității de a contesta deciziile caselor teritoriale de pensii în 45 de zile.

Citește și: Ce se întâmplă în 2024 cu pensiile românilor, cu majorările de taxe și impozite. Detaliile confirmate de ministrul Finanțelor

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare și sistemul de calcul

Conform noi legi, în România vor mai exista doar pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, de invaliditate și de urmaș. Atât. Vârsta standard de pensionare va deveni 65 de ani pentru toți românii, în timp ce stagiul minim de cotizare este fixat la 15 ani pentru bărbați, cât și pentru femei. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, de asemenea, pentru toată lumea.

În ceea ce privește noul mod de calcul, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25, conform avocatnet.ro.